מהי עקמת אידיופטית?
עקמת אידיופטית היא מצב המשפיע על עמוד השדרה, וגורם לו להתעקל הצידה. זהו הסוג הנפוץ ביותר של עקמת ופוגע בדרך כלל בילדים ובני נוער. ההערכה היא של-2-3% מהאוכלוסייה יש עקמת אידיופטית והיא שכיחה יותר בבנות מאשר בבנים. עקמת אידיופטית יכולה לנוע בין קל לחמור ויכולה לגרום לכאב ולבעיות בריאותיות אחרות אם לא מטופלים.
מה גורם לעקמת אידיופטית?
הסיבה המדויקת לעקמת אידיופטית אינה ידועה. מאמינים שזה שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. כמו כן, סבורים כי הורמונים, כגון אסטרוגן, עשויים לשחק תפקיד בהתפתחות עקמת אידיופטית. חשוב לציין שעקמת אידיופטית אינה נגרמת מיציבה לקויה או מכל סוג של פציעה.
כיצד מאבחנים עקמת אידיופטית?
עקמת אידיופטית מאובחנת בדרך כלל על ידי בדיקה גופנית. במהלך הבדיקה, הרופא יחפש סימנים של עקמת, כגון קו מותניים לא אחיד, כתף אחת גבוהה מהשנייה או גיבנת צלעות. הרופא עשוי גם להזמין צילום רנטגן או בדיקות הדמיה אחרות כדי לאשר את האבחנה.
כיצד מטפלים בעקמת אידיופטית?
הטיפול בעקמת אידיופטית תלוי בחומרת המצב. מקרים קלים עשויים שלא לדרוש כל טיפול, בעוד שמקרים חמורים יותר עשויים לדרוש פיזיותרפיה, פעילות גופנית וחיזוקים. ניתוח עשוי להיות מומלץ במקרים חמורים מאוד.
פיזיותרפיה
פיזיותרפיה יכולה לעזור לשפר את הכוח והגמישות בעמוד השדרה. זה גם יכול לעזור להפחית כאב ולשפר את היציבה. תרגילי פיזיותרפיה נפוצים לעקמת אידיופטית כוללים תרגילי מתיחה, חיזוק ושיווי משקל.
תרגיל
פעילות גופנית חשובה לאנשים עם עקמת אידיופטית. זה יכול לעזור לשפר את הכוח, הגמישות והיציבה. חשוב לעשות תרגילים המיועדים במיוחד לעקמת, שכן תרגילים רגילים עשויים שלא להיות יעילים. דוגמאות לתרגילים לעקמת אידיופטית כוללות יוגה, פילאטיס ושחייה.
חיזוק
לעתים קרובות מומלצת חיזוק לילדים ומתבגרים עם עקמת אידיופטית. הסד נלבש על הגוף ועוזר לשמור על עמוד השדרה במצב ישר. חשוב לענוד את הסד לפי המלצת הרופא על מנת שתהיה יעילה.
כִּירוּרגִיָה
ניתוח עשוי להיות מומלץ במקרים חמורים של עקמת אידיופטית. מטרת הניתוח היא ליישר את עמוד השדרה ולמנוע החמרה שלו. ניתוח מומלץ בדרך כלל רק אם העקומה גדולה מ-45 מעלות ואינה מגיבה לטיפולים אחרים.
עקמת אידיופטית היא מצב המשפיע על עמוד השדרה, וגורם לו להתעקל הצידה. חשוב לפנות לטיפול אם המצב חמור, מכיוון שהוא עלול לגרום לכאב ולבעיות בריאותיות אחרות. אפשרויות הטיפול כוללות פיזיותרפיה, פעילות גופנית, חיזוק וניתוח. חשוב לדבר עם הרופא שלך כדי לקבוע את תוכנית הטיפול הטובה ביותר עבורך.